ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ စားၾကမယ္

>> Monday, September 15, 2008


ေမာင္ေလးကို ဟင္းေၾကာ္နဲ႔ ေကၽြးေနတာ ႏွစ္ရက္ေလာက္ရွိေနၿပီ။ ဒီေန႔ေတာ့ လူလည္းေနေကာင္းလို႔ ဟင္းခ်က္ေကၽြးလိုက္အံုးမယ္လို႔ စိတ္ကူးရေတာ့တယ္။


ပထမဆံုးငါးေသတၱာခ်က္ဖို႔ မန္က်ည္းသီးမွည့္ေရေဆး၊ ေရစိမ္ထားလိုက္တယ္။ ငါးေသတၱာကို သူ႔အတိုင္းခ်က္ရင္ အေၾကာတက္ခ်င္တာရယ္၊ ညွီမွာေၾကာက္တာရယ္နဲ႔ မန္က်ည္းမွည့္ေလးနဲ႔ခ်က္ရင္ အရသာေကာင္းတာရယ္ေၾကာင့္ ခ်ဥ္စပ္ေလးခ်က္ဖို႔ စဥ္းစားလိုက္တာပါ။ မီးဖိုေပၚကဒယ္ထဲက ဆီဆူရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတလံုး၊ ငါးပိအနည္းငယ္၊ ဆႏြင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွိမ္႔လိုက္တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိပ္လာရင္ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔၊ အၾကမ္းမႈန္႔ထည့္ေမႊပါတယ္။ ေမႊေနရင္းနဲ႔ အသင့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ မန္က်ည္းရည္ကို ထည့္ ဆီသတ္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္အသားက်ေနခ်ိန္မွာ ငါးေသတၱာကို ေဖာက္ထည့္တယ္။ ခ်က္ခ်င္းမေမႊေသးဘဲနဲ႔ ခဏေနမွ အထက္ေအာက္လွန္ေပးလိုက္တယ္။ ငါးသိပ္ေၾကသြားမွာစိုးလို႔ပါ။ မန္က်ည္းေရရယ္ ငါးေသတၱာအႏွစ္ရည္ရယ္ဆိုေတာ့ ေရထပ္မထည့္ေတာ့ဘဲ နံနံပင္ေလးအုပ္ခ် ခ်လိုက္ရင္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးေလးနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ငါးေသတၱာဟင္းရပါၿပီ။

မိုးေအးေအးမွာ အေမေၾကာ္တတ္တဲ့ ငရုပ္သီးစိမ္း ငါးပိေၾကာ္ေလးလည္း သတိရတာနဲ႔ ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္။
ဆီဆူလာရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔နည္းနည္းေလးထည့္ေမႊထားလိုက္ၿပီး ငါးပိခပ္မ်ားမ်ားကို ထည့္ေၾကာ္မွာပါ။ ငါးပိက ဟင္းခ်က္ရင္ မွ်င္ငါးပိကို သံုးေပမယ့္ အခုလို ငါးပိေၾကာ္ေလးဆိုရင္ ပုဇြန္ငါးပိကို သံုးရင္ ပိုေမႊးပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ အေမက ငါးပိကို သံုးမ်ိဳးေလာက္ ခြဲထားတယ္ထင္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ရင္သံုးတဲ့ ငါးပိက တစ္မ်ိဳးပါ။ ကင္းမြန္တံဆိပ္ပုဇြန္ငါးပိကို အခုေတာ့ သံုးပါတယ္။ ဆီဆူဆူမွာ ခ်က္ျခမ္းခြဲထားတဲ့ ငရုပ္သီးစိမ္းကို ထည့္ေၾကာ္လိုက္တယ္။ ငရုပ္သီးနည္းနည္းႏြမ္းရင္ ပန္းကန္မွာ ဆယ္ထားလိုက္ၿပီး ငါးပိထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။ ငါးပိအေရာင္ရဲလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့ ဆယ္ထားတဲ့ငရုပ္သီးေၾကာ္ကို ထည့္ေမႊၿပီး ခဏေနမီးပိတ္လိုက္ပါတယ္။

အုအဲႏိုက အမဲသားတံုးေတြ၀ယ္လာျဖစ္ေတာ့ အမဲသားငရုပ္သီးစိမ္းငါးပိခ်က္ေလး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ အခုအိမ္နားက ဆိုင္ေတြမွာဆို အမဲသားအလႊာပဲ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ အမဲသားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႔ခ်က္စားရလိုက္ေတာ့ေလ တခါတေလမွာ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ မဆလာႀကိဳက္ရင္ မဆလာထည့္ခ်က္ေတာ့ အနံ႔ေမႊးတဲ့ အမဲသားဟင္းေလးက တမ်ိဳးအရသာရွိပါတယ္။ ထမင္းစားတဲ့အခါ ဇြန္းထိလိုက္တာနဲ႔ ႏူးအိေနေအာင္လို႔ မီးေအးေအးနဲ႔ ေရခဏခဏထည့္ေပးၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္းေတြ မစားခ်င္ရင္ ၾကက္ပုန္းရည္ေလးခ်က္စားလည္း ေကာင္းတာပါပဲ။ ၾကက္သားကို ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သားႏူးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔ လွိမ့္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိပ္ရင္ ပုန္းရည္မႈန္႔ေဖာက္ထည့္ ေမႊတယ္။ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေရအေတာ္ခမ္းသည္အထိခ်က္ၿပီး ဆီအတိုင္းက်န္ေအာင္ထားလိုက္ရင္ ၾကက္ပုန္းရည္ေကာင္းေကာင္းရပါၿပီ။


မဇနိ

0 comments:

Google-analytics

StatCounter


Online Users

Shinystat

Ad

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP